Discussie en onenigheid in bepaalde zaken.

Een profijt uit Fadl ‘Ilm as-Salaf ‘alaa ‘Ilm al-Khalaf
van Imaam Ibn Radjab al-Hanbali.

Van de zaken die de Imaams van de vrome voorgangers afkeurden was discussie en onenigheid en het redetwisten in zaken van halaal en haraam. Dit was niet de weg die de vrome voorgangers bewandelden. Dit werd echter na hun tijd geïnnoveerd.

Zo hebben de Foeqahaa (wetgeleerden) van Irak de zaken van onenigheid tussen as-Shaafie’iejah en al-Hanafiejah geïnnoveerd en er boeken over geschreven. Zij hebben hierin, in hun onderzoeken en de discussie hieromtrent, overdreven. Dit zijn allemaal innovaties die geen basis kennen. Dit is op een gegeven moment hun kennis geworden en het heeft hen afgehouden van de profijtvolle kennis. De vrome voorgangers hebben dit zeker afgekeurd.

Het is verder overgeleverd in de soenan in een marfoe’ hadieth: 1

“Er is geen volk dat afgedwaald is nadat ze waren geleid, behalve dat de reden hiervoor is dat zij gingen redetwisten. En toen las hij hij de woorden van Allah: Zij zeggen dit tot u alleen om te twisten. Waarlijk zij zijn een twistziek volk. (Soerat az-Zoekhroef vers 58) 2

1 Een marfoo’ hadieth is een hadieth die toegeschreven is aan de Profeet –vrede en zegeningen zij met hem van zijn uitspraken, zijn daden, zijn instemmingen, en zijn eigenschappen. (Ikhtisaar Oeloem al‐hadieth – Ibn Kathir)
2 Overgeleverd door Ahmed op gezag van Aboe Oemamah, at‐Tiermiedhie en hij zei: “Dit is een goede authentieke hadieth. “En is hassan ( goed verklaard ) door al ‘Allamaah al Albanie Rahiemahoellaah in Saheeh al Djaamie’ ( 5633).

Sommige van de Salaf zeiden: “Als Allah het goede voor zijn dienaar wil maakt hij voor hem de deur van goede daden open en sluit voor hem de deur van discussie. En als Allah het slechte voor zijn dienaar wil dan maakt hij deze deur voor hem dicht en opent voor hem de deur van discussie.”

Imaam Malik zei: ”Ik ben de mensen van dit land (al Medina) tegengekomen en zij keurden de vele discussies waar de mensen in zijn vervallen af. “

Hij verweet hen verder het vele gepraat en de fataawa (die zij gaven) en zei dan: “Iemand praat alsof hij een kameel is met heel veel verlangens. (Hij zegt dan) dit is zo en dat is zo en hij praat voor niets”. Verder keurde hij het antwoorden op vele zaken af en hij zei dan: “Allah heeft gezegd:

En zij stellen u vragen betreffende de Roeh. Zeg: "De Roeh is van de zaken waar de kennis ervan bij mijn Heer is. (Soerat al-Israa vers 85)

Er werd hierop geen antwoord gegeven.

Er werd verder tegen hem gezegd: (Wat is het oordeel over) een persoon die kennis heeft van de soennah, en hij redetwist ermee, waarop hij antwoorde:

“Nee, hij moet de soennah (slechts) verkondigen. Als het dan van hem wordt geaccepteerd (dan is dat mooi) en anders is hij stil.

Verder zei hij: “Redetwisten in de kennis wordt weggenomen door een verlicht hart”.

Hij zei ook: “Redetwisten in de kennis verhard het hart en het zorgt voor wrok”.

Hij antwoordde vaak op vragen waarover hij gevraagd werd. “Ik weet het niet”.

En Imaam Ahmed bewandelde hetzelfde pad als hem.

Er is verder ook een verbod overgeleverd op het overdrijven in het vragen, het vragen naar misleidende kwesties en naar kwesties te vragen die nog niet plaats hebben gevonden en nog veel meer.

Dit wetende, bevindt zich in de woorden van de vrome voorgangers en de Imaams (na hun) zoals Maalik, as-Shaafie’ie, Ahmed en Ishaaq een aanzet om van de wetsleer en regelgevingen datgene te nemen welke kort- en samengevat is en waarbij de bedoeling mee wordt bereikt zonder lang en uitvoerig hierop in te gaan.

De weerleggingen van de Salaf op de tegenstrijdige uitspraken waren slechts subtiele verwijzingen, en met de beste verwoordingen waarmee de bedoeling werd begrepen. Dit in tegenstelling tot de uitvoerigheid van de Moetakallimien (filosofen) die na hen kwamen. Het kan zelfs zo zijn dat deze uitvoerigheid niet de juistheid bevat die de woorden van de vrome voorgangers (wel) bevatten, welke kort en samengevat waren.

Niemand van de vrome voorgangers is dus stil geweest over het vele discussieren en redetwisten vanwege hun onwetendheid noch door hun onmacht. Maar ze waren echter stil omdat ze kennis hadden en vrees hadden voor Allah. En niemand na hen heeft gesproken omdat hij kennis had die zij niet hadden, maar het was de liefde voor het gepraat die zij hadden, en de weinige vrees voor Allah (al-war’).

Toen Hassan al-Basrie mensen hoorde redetwisten zei hij : “Dat zijn mensen die het zat zijn om aanbiddingen te verrichten. Het gepraat is voor hen gemakkelijk, en ze kennen weinig vrees voor Allah waardoor ze zijn gaan praten”

Mehdi Ibn Maymoun zei: “Ik hoorde Mohammed Ibn Sirien zeggen toen hij een man zag die hem wilde fascineren (met zijn kennis): “Ik weet wat je wilt. En als ik met je zou willen redetwisten, dan ben ik geleerde in de hoofdstukken van het redetwisten.

In een andere vertelling zei hij: “Ik heb meer kennis over het redetwisten dan jij, maar ik redetwist niet met jou”.

Ibrahiem an-Nakha’ee zei: “Ik heb nog nooit geredetwist.”

Abdelkariem al-Djazrie zei:” Iemand die vrees heeft voor Allah redetwist nooit.”

Ja’far Ibn Mohammed zei: “Kijk uit voor redetwisten in het geloof. Het houdt namelijk het hart bezig en het resulteert in huichelaarij.”

Omar Ibn Abdelaziz zei: ”Als je redetwisterij hoort wendt je dan af.”

En hij zei : “Iemand die zijn geloof blootstelt aan redetwisterij zal veel van geloof veranderen.”

En hij zei: “Degene die voor jullie waren, zijn bij de kennis gestopt, en hebben zich met inzicht onthouden. Zij waren sterker in het onderzoeken als ze dit zouden doen.”

En de woorden van de vrome voorgangers in deze betekennissen zijn veel. Veel van de latere generaties zijn hiermee beproefd, en dachten dat degenen die veel praten, discussiëren en redetwisten in zaken van het geloof meer kennis hadden dan degene die deze (eigenschappen) niet hebben. Dit is pure onwetendheid.

Kijk naar hoe de grote metgezellen en de geleerden van de metgezellen waren.

Zoals Aboe Bakr, ‘Oemar, ‘Alie, Moe’aadh (Ibn Djabal), Ibn Mas’oed en Zayd Ibn Thaabiet. Hun woorden waren minder dan die van Ibn ‘Abbaas, terwijl zij wel meer kennis hadden. En zo is het ook met de woorden van de Taabie’ien die meer zijn van de metgezellen, terwijl de metgezellen meer kennis hadden. En zo ook de woorden van de Taabi’ Taabi’ien, terwijl de Taabi’ien meer
kennis hadden.

Kennis is dus niet vele overleveringen en vele woorden, maar (kennis) is noer (licht) dat in het hart is verankert, waarmee een dienaar de waarheid begrijpt en waarmee hij het verschil kan maken tussen (de waarheid) en de valsheid. Hiermee kan hij dan ook zich uitdrukken in weinig woorden waar wel de betekenis van wordt begrepen.

En aan de profeet – vrede en zegeningen zij met hem- is Djawaami’ al-Kalami3 gegeven. Daarom is er een verbod overgeleverd op het teveel praten en het uitgebreid hebben over die heeft gezegd en die heeft gezegd.

De profeet – vrede en zegeningen zij met hem - heeft gezegd:

“Voorwaar, Allah heeft geen profeten gestuurd behalve dat zij duidelijke verkondigers waren. En het splijten van woorden is van de duivel”. 4

De betekenis hiervan is dat de profeet spreekt met datgene waarmee de
boodschap duidelijk wordt overgebracht.

[Einde]

3 Voetnoot SN : Dit is een vaste uitdrukking en het betekend de eigenschap om met weinig woorden alles te kunnen omvatten wat belangrijk is, en tevens begrijpbaar te zijn. En dit is de eigenschap die de Profeet –vrede zij met hem‐ gekregen heeft van Allaah.
4 Overgeleverd door Ahmed en AbderRazzaaq in zijn Moesannaf. En is da’ief (zwak verklaard ) door al ‘Allamaah al Albaanie rahiemahoellaah in da’ief al Djaamie’ ( 3788).

Bron: Fadl ‘Ilm as-Salaf ‘aala ‘Ilm al-Galaf (De overtreffende kennis van de Salaf tegenover de kennis van degene die na hen kwamen)
Vertaling: Said Ibn Abdelhamied al-Maghribie –hafidahoellaah-.

211 reacties:

«Oudste   ‹Ouder   201 – 211 van 211   Nieuwer›   Nieuwste»
tamarahoff55 zei

Heb je gehoord van Lord Bubuza, de geniale spreukmaker, hij kan alles doen met zijn wonderbaarlijke spreuk. Mijn vriend was beledigend en was een cheat, ik hou zoveel van hem en wilde hem niet kwijtraken aan een ander, dus begon ik online hulp te zoeken toen ik getuigenissen tegenkwam van mensen die Heer Bubuza bedankten en prezen voor zijn hulp, dus ik neem contact met hem op onmiddellijk vertelde ik hem mijn situatie en hij beloofde me te helpen. Ik deed precies wat hij me had opgedragen en alles over het bedriegen en beledigend gedrag van mijn vriend veranderde ten goede, hij is nu zo lief en zorgzaam. Ik ben zo trots op Lord Bubuza. Heeft u een probleem met uw relatie?? Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

tamarahoff55 zei

Heb je gehoord van Lord Bubuza, de geniale spreukmaker, hij kan alles doen met zijn wonderbaarlijke spreuk. Mijn vriend was beledigend en was een cheat, ik hou zoveel van hem en wilde hem niet kwijtraken aan een ander, dus begon ik online hulp te zoeken toen ik getuigenissen tegenkwam van mensen die Heer Bubuza bedankten en prezen voor zijn hulp, dus ik neem contact met hem op onmiddellijk vertelde ik hem mijn situatie en hij beloofde me te helpen. Ik deed precies wat hij me had opgedragen en alles over het bedriegen en beledigend gedrag van mijn vriend veranderde ten goede, hij is nu zo lief en zorgzaam. Ik ben zo trots op Lord Bubuza. Heeft u een probleem met uw relatie?? Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

tamarahoff55 zei

Lord Bubuza is een genie, hij kan alles doen met zijn wonderbaarlijke spreuk. Mijn vriend was beledigend en was een cheat, ik hou zoveel van hem en wilde hem niet kwijtraken aan een ander, dus begon ik online hulp te zoeken toen ik getuigenissen tegenkwam van mensen die Heer Bubuza bedankten en prezen voor zijn hulp, dus ik neem contact met hem op onmiddellijk vertelde ik hem mijn situatie en hij beloofde me te helpen. Ik deed precies wat hij me had opgedragen en alles over het bedriegen en beledigend gedrag van mijn vriend veranderde ten goede, hij is nu zo lief en zorgzaam. Ik ben zo trots op Lord Bubuza. Heeft u een probleem met uw relatie??? Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

tamarahoff55 zei

Lord Bubuza is een genie, hij kan alles doen met zijn wonderbaarlijke spreuk. Mijn vriend was beledigend en bedrieg, ik hou zo veel van hem en wilde hem niet kwijtraken aan een ander, dus begon ik online hulp te zoeken toen ik getuigenissen tegenkwam van mensen die Lord Bubuza bedankten voor zijn hulp, dus ik neem contact met hem op via WhatsApp:( +1 505 569 0396 ), ik vertelde hem het probleem met mijn relatie. Ik deed precies wat hij me had opgedragen en alles over het bedriegen en beledigend gedrag van mijn vriend veranderde ten goede, hij is nu zo lief en zorgzaam. Ik ben zo trots op Lord Bubuza. Heeft u een probleem met uw relatie? Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp:::: +1 505 569 0396 of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

Gabriel de lang zei

Ik heb een man gevonden die als een God op aarde is. Deze man heeft me geholpen mijn vriendin terug te krijgen na zeven jaar uit elkaar te zijn gegaan. Voor nu heb ik geprobeerd mijn ex terug te krijgen, maar ze weigerde en stopte helemaal met praten met me, ze blokkeerde me op alle sociale mediaplatforms. Ik hou van haar en bleef me afvragen waarom ze me verliet, dus ik vertelde het aan mijn vriend en hij vertelde me hoe heer Bubuza hielp zijn scheiding te annuleren met zijn betovering. Ik nam contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik gaf alles wat hij vroeg en het was een grote schok voor mij, want alles gebeurde 16 uur nadat heer Bubuza klaar was met het uitspreken van de betovering. Mijn vriendin deblokkeerde me en smeekte me om te vergeven en haar terug te accepteren. Geef je partner niet op, want er is een God op aarde die problemen met zijn spreuk oplost en hij is Lord Bubuza. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

Unknown zei

Stop met huilen als je geliefde je verlaat voor een andere vrouw, ik weet hoe het voelt als de persoon van wie je houdt respecteert, ik weet hoe ik me voel toen mijn man me verliet voor een andere vrouw, maar nu is hij terug bij mij, hoe ? Ik neem contact op met Dr. Sacre, een machtige man die zijn kracht gebruikt door gebed en breng mijn man terug, hij gebruikt geen kwade kracht, maar hij bidt, en je geliefde zal bij je terugkomen WhatsApp +2349076034359 of hem een e-mail sturen doctorsacrehealing@gmail.com voor hulp, hij zal je helpen

mevrouw Vilja

Unknown zei

Stop met huilen als je geliefde je verlaat voor een andere vrouw, ik weet hoe het voelt als de persoon van wie je houdt respecteert, ik weet hoe ik me voel toen mijn man me verliet voor een andere vrouw, maar nu is hij terug bij mij, hoe ? Ik neem contact op met Dr. Sacre, een machtige man die zijn kracht gebruikt door gebed en breng mijn man terug, hij gebruikt geen kwade kracht, maar hij bidt, en je geliefde zal bij je terugkomen WhatsApp +2349076034359 of hem een e-mail sturen doctorsacrehealing@gmail.com voor hulp, hij zal je helpen

mevrouw Vilja

Faith Adams zei

Ik geloofde nooit in magie of spreuken totdat ik deze speciale spreuk ontmoette, genaamd Dr.Obo. De man met wie ik wilde trouwen liet me 3 maanden na voor onze huwelijksceremonie en mijn leven stond op zijn kop. Hij is al 4 jaar bij me en ik hou echt van hij verliet me zonder reden voor een andere vrouw. toen ik hem belde, beantwoordde hij mijn telefoontjes nooit en wilde hij me niet om hem heen zien. dus toen ik de man vertelde wat er was gebeurd. hielp hij me met een paar lezingen , en na die lezingen deed hij me beseffen dat de andere vrouw mijn man had betoverd, dus verliet hij me ... hij vertelde me dat hij me zou helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen. Eerst was ik sceptisch, maar Ik heb het net geprobeerd en binnen 2 dagen belde mijn man me zelf en kwam om zich te verontschuldigen. Ik kan niet geloven dat hij soms bij me terug kan komen, maar nu ben ik blij dat hij terug is, en nu zijn we getrouwd en leven we als een happy family.Ik post het op het forum als iemand de hulp van deze man nodig heeft.Je kunt contact met hem opnemen via deze WhatsApp: +2348115365326 of e-mail: dr.obohealinghome1411@gmai l.com

Jennifer woodward zei

Mijn naam is Jennifer Woodward en ik kom uit Canada. hier is mijn korte getuigenis van hoe ik mijn liefde terugkreeg ... Na 5 jaar huwelijk kregen mijn man en ik ruzie totdat hij me uiteindelijk verliet en met een andere vrouw naar Californië verhuisde. Ik voelde dat mijn leven voorbij was en mijn kinderen dachten dat ze hun vleermuis nooit meer zouden zien. Ik probeerde alleen sterk te zijn voor kinderen, maar ik kon de pijn die mijn hart kwelde niet beheersen, mijn hart was gevuld met verdriet en pijn, omdat ik echt verliefd was op mijn man. Elke dag en nacht denk ik aan hem en wil ik altijd dat hij bij me terugkomt, ik was echt van streek en ik had hulp nodig, dus ik zocht online naar hulp en kwam een ​​website tegen die Dr. OGBOKO aanbood. kan me helpen mijn man terug te krijgen met zijn ervaring en begeleiding. Ik voelde dat ik het moest proberen. Ik nam contact met hem op en hij vertelde me wat ik moest doen en dat deed ik en ik droeg het ook allemaal in. 48 uur later belde mijn man me echt en zei dat hij mij en de kinderen zo erg mist, en beloofde mij en de kinderen nooit in de steek te laten. weer kinderen, zo geweldig!! Zo kwam hij terug met veel liefde en vreugde, en hij verontschuldigde zich voor zijn fout en voor. Vanaf die dag werd ons huwelijk sterker dan voorheen, allemaal dankzij Dr. OGBOKO. hij is zo krachtig en ik besloot mijn verhaal online te delen dat Dr. OGBOKO een echte en krachtige goochelaar is tot wie ik altijd zal bidden om lang te leven om mijn kinderen te helpen in tijden van problemen als je hier bent en je ex nodig hebt of je man is bij een andere vrouw ingetrokken, huil niet meer, wend je tot deze machtige man en informeer
hieronder - zijn contactgegevens ...
E-mail: spellcasterogboko@gmail.com

annonymous zei

Sinds mijn man in de afgelopen 2 jaar van me is gescheiden, ben ik jou niet zelf geweest. Revoir un article sans module waarin ik mijn man terug kon krijgen, toen zag ik een getuigenis gedeeld door Sabrina Tampolja uit Londen. Het gaat over een heks die Dr. Ayo heet. Suis nam contact op met Marina Chaos om te bevestigen dat haar sperma Dr. Ayo hielp en legde me alles uit hoe ze haar hielp, en gaf me de moed om contact op te nemen met Dr. Ayo voor hulp. Dr. Ayo verzekerde me dat mijn dagen van pijn zouden eindigen in 12-16 erts aan het einde van het werk. Ik volgde de instructies die hij me gaf omdat ik geloof, geloof, hoop en vertrouwen in hem had. Ik vertel je vandaag de waarheid dat mijn man en ik samen zijn teruggekeerd en ik kan met trots zeggen en getuigen voor de wereld wat Dr. Ayo voor mij heeft gedaan. Neem vandaag nog contact met u op via: E-mail: drayo47373@gmail.com. bel of WhatsApp op +2347055691377

Unknown zei

Als u dit vandaag leest, beschouw uzelf dan als een gelukkig persoon, want u zult geen enkele tegenslag moeten ondervinden om uw problemen op te lossen. Ik werd voor bijna $ 30.000 opgelicht voordat ik eindelijk mijn helper Dr. Ayo ontmoette, de man met wie ik wil trouwen zei dat we met pauze moesten gaan dat ze verliefd is op haar ex-minnaar, hij verliet het huis en we verloren het contact, het was alsof een droom voor mij na 6 maanden niets van hem te hebben gehoord Ik moet erachter komen wat er echt aan de hand is omdat het verrassend was en we hadden geen enkel misverstand, tijdens het zoeken naar hulp werd ik opgelicht door verschillende valse spreuken, maar ik had het geluk om het contact van Dr Ayo online te vinden toen ik op het punt stond mijn zoektocht op te geven. Ik legde mezelf uit aan Dr. Ayo en hij las wat voordat hij me vertelde wat er moest gebeuren, ik volgde zijn instructies en vandaag ben ik gelukkig getrouwd met mijn man en verwachten we onze eerste baby. U kunt contact opnemen met Dr Ayo voor zijn spirituele dienst op Whatsapp + 2347055691377 of E-mail: drayo47373@gmail.com

«Oudste ‹Ouder   201 – 211 van 211   Nieuwer› Nieuwste»

Een reactie posten

Live duroos